Priporočamo:

Se nam obetajo davčne blagajne?

Vlada je z namenom obvladovanja sive ekonomije razpravljala o omejitvah gotovinskega poslovanja ter sprejela sklep, da bo omejitev šla v dve smeri:

  • za tiste zavezance, ki prejemajo plačilo v gotovini, bi se naj uvedla obvezna raba registrskih blagajn (z le redkimi izjemami, kot npr. za prodajo iz avtomatov, vozovnic) ter
  • z omejitvijo zneska dovoljenega plačila v gotovini, ki bi se uvedla dvostopenjsko: najprej do višine 5.000 € za prodajo blaga in storitev (ta omejitev je že predlagana v spremembi zakona o preprečevanju pranja denarja), kasneje pa na 1.000 €.

Davčne blagajne se nam torej ne obetajo, pričakujejo pa se strožje omejitve glede izdajanja računov. Po predlogu vlade bi se naj obvezno uporabljale registrske blagajne ali druga elektronska oprema za izdajanje računov, ki bi onemogočala naknadno brisanje ali spreminjanje podatkov brez revizijske sledi, zelo pa se omejuje ročno izdajanje računov.

Spremembe predpisov s področja davka na dodano vrednost in davčnega postopka je vlada napovedala do konca marca.

Ne spreglejte

Kontakt

e-Mail novice

Naročam e-mail sporočila s koristnimi vsebinami podjetja Saldo plus d.o.o.

Vprašaj strokovnjaka

Arhiv >

Postavi vprašanje

Izjava stranke

  • Tako kot športni sodnik je tudi računovodski servis dober v trenutku, ko ga ne opaziš. Ker vse "laufa" si moram včasih izmisliti razlog za debato ob kofetu. Hkarati pa je Odličen občutek, da se lahko posvečam izključno svoji dejavnosti in se ne obremenjujem s "papirji". Seveda pa je neprenehoma v podzavesti prisotno prepričanje, da bom vedno dobil odgovor in rešitev za še tako "meni nejasne situacije". Super je. Matjaž Sladojevič, Ilab d.o.o. Arhiv >